tisdag 21 maj 2013

Kvicksilver

Sitter i soffan och väntar att maten ska smälta så mycket att jag ska kunna fara ut på en liten länk och under tiden tänkte jag skriva ett litet inlägg åt er. Människor slutar fan aldrig förvåna mig. Idag kom det in en kund på apoteket glatt svingandes en glasflaska med träkork i handen som hon önskade vi sku göra oss av med. Vad ca 100 milliliters antika flaskan innehöll? Kvicksilver. Hon hade fan haft en glasflaska med rent kvicksilver löst i lite vatten hemma hos sig i år och dar för ingen egentlig orsak. Nu hade hon städat lite hemma och tänkt att hon kanske inte behöver flaskan mer och att vi kanske sku ta emot den på apoteket. Hon hade tagit flaskan i vacker hand, laggt den på sätet i bilen och kört guppiga vägen fram till oss. Hon förstod nog inte ens vilken otrolig miljöbomb hon hade i sina händer. Hade flaksan spruckit i bilen hennes hade bilen antagligen måsta dumpas någonstans långt bort om hon inte hade en dödsönskan och hade flaskan spruckit på apoteket hade vi nog måsta flytta. I alla fall jag som kanske någon dag vill ha barn hade blivit tvungen att byta jobb. Kvicksilver är nämligen högst flyktigt och färdas via luften. Väl i kroppen ansamlas kvicksilvret i musker och andra proteiner och är i större koncentrationer skadligt för hjärta, hjärna, nerver, foster och egentligen allt annat också. Vet inte rikitigt en hur stor sjö hon t.ex. kunnat utplåna med sitt gift, gamla oskyldiga tanten. Flaskan var fortfarande full så träkorken har tydligen lyckats hålla tätt till all lycka, annars hade tanten knappast funnits mer efter att ha umgåts med en flaksa av det slaget i år.

Vi tog förståss emot flaskan, stängde in den i ytterligare en burk samt la den på ett plåtfat. Jag ringde genast till vår kontaktperson inom problemavfalls företaget som kommer till vårt apotek och hämtar läkemedels afallet vi tagit emot av kunder. Mannen där sa att han inte vågade säga något om vad vi sku göra med kvicksilvret utan sa att säkerhetschefen sku ringa upp inom kort. Av säkerhetschefen fick vi ytterligare direktiv om hur vi sku förvara det tills om en vecka då de kommer och söka vårt avfall. Han övervägde faktiskt att skicka en bil på direkten. Något sådant har någon sedan haft hemma sådär på skoj.

Den här lilla flaskan kvicksilver vägde kanske 2 kilo eftersom kvicksilver är så tungt. Var tvungen att ta en bild innan vi packade bort det. För spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag svarar under din kommentar :)