fredag 17 oktober 2014

Butikskassen

Jag var med mamma till butiken och handlade idag. Då vi kom till kassan och jag började packa våra saker kom jag att tänka på en sak jag som yngre brukade skämmas väldigt mycket för. Mamma har en tygkass fylld med kassar kallad butikskassen. Utan butikskassen går man inte till butiken. Jag brukade tycka att det var otroligt pinsamt att ha egna kassar i tyg eller annat hållbart material med sig i stället för att köpa plastpåsar. Jag brukade försöka gömma kassarna så gott det gick så ingen sku se dem och typ tro att vi var fattiga.

Löjligt! Och vilken skillnad till dagsläget då jag stolt spatserade till ändan av kassabandet med butikskassen i handen. Det är coolt, ansvarsfullt, ekologiskt, ekonomiskt och något jag lyfter på hatten väligt högt åt min mamma för. Önskar att jag själv sku få med mig egna kassar betydligt oftare än jag gör. Finns så mycket skräp här i världen utan en massa plastpåsar dessutom. Vad är liksom grejen med att t.ex. fara ut på stan och komma hem med fem olika småpåsar man slänger i soporna så fort man är hemma? Äckligt. Månne inte shopping skulle kännas lika bra utan dem? Ska definitivt göra en ändring här!

2 kommentarer:

  1. Oj, intressant. Jag har inte tidigare tänkt att man skulle skämmas för det, utan bara själv tänkt på hur dyrt det är att köpa dessa plastkassar och att det vore dumt att köpa. Jag har säkert köpt under tio plastkassar i mitt 33-åriga liv. :) Men jag märker ju att de köps eller delas ut, för på något vis brukar de ofta komma även till mitt hem. I så pass hög grad att jag brukar klara mig utan att köpa roskispåsar.

    Men de där känslan du beskriver tror jag att jag känner bra igen. En sådan uppstår lätt om jag går omkring och samlar flaskor eller burkar i en plastkass (som jag då troligen fått gratis av någon eller någonstans ifrån:). Och den stärks om det kommer någon bekant emot. :) Fast jag då överlag inte ser mig som en fattig människa.

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad roligt att du kännt för att kommentera under mitt inlägg! Och vad duktigt av dig att inte köpa plastkassar, oberoende skälet! Att samla pantflaskor har tyvärr ett lite dåligt rykte, vilket jag tycker är synd. Förut brukade "helt vanliga männiksor", under promenader plocka åt sig en flaska eller två men nuförtiden verkar de mest samlas yrkesmässigt av tiggare. Vilket jag tror är orsaken till varför, t.ex. du ibland känner att det är något att skämmas för.

    Hoppas du fortsätter som du gjort tidigare! Ha det bra!

    SvaraRadera

Jag svarar under din kommentar :)